Ciekwa książka: Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania

Ciekwa książka: Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania

Ciekwa książka: Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania

Udostępnij

W okupowanej przez Niemców Polsce głód był powszechny, lecz budził w Polakach niesamowite pokłady kreatywności. Pustym brzuchom próbowano zaradzić gotując praktycznie z wszystkiego i przełamując wszelkie żywieniowe opory. Przedstawiamy „Okupację od kuchni” – historię polskiej zaradności i hartu ducha!

Pierwsza książka o kulinarnej zaradności Polek w czasie okupacji:

Aleksandra Zaprutko-Janicka otwiera przed Czytelnikami domowe kuchnie, zaplecza restauracji, zatęchłe spiżarnie, podgląda uliczne targowiska i kryjówki szmuglerów z czasów II wojny światowej.

To opowieść o czasach, w których za nielegalne świniobicie można było trafić do Auschwitz, warzywa hodowano w podwórkach kamienic, żołędzie wykorzystywano na kilkanaście sposobów, a zużytymi fusami handlowano na czarnym rynku.

W okupacyjnych realiach kobiety musiały uruchomić niezwykłe pokłady kreatywności. Mając do dyspozycji zaledwie kilka produktów, potrafiły wyczarować cuda. Choć doskonale zbilansowana dieta w warunkach wojennych była niemożliwa, często żywiły się o niebo lepiej od nas. Modne dziś zastawianie balkonu donicami z warzywami, uprawianie ogródków, hodowanie ziół na parapecie i kupowanie po kryjomu mięsa i masła „od chłopa” nie były wtedy częścią filozofii slow food. Bez tego Polacy zwyczajnie umarliby z głodu.

„Okupacja od kuchni”, to prawdziwa historia polskiej codzienności w latach 1939-1945. Systemu kartkowego, czarnego rynku, szmuglu żywności i jej domowej produkcji z często zaskakujących składników. Zawiera przykłady zaradności naszych babek i prababek oraz codziennego menu z mnóstwem ówczesnych porad – przydatnych tak w 1939, jak i 2015 roku.

Sięgając do prasy i książek kucharskich z epoki oraz do wspomnień i relacji, autorka zebrała również najciekawsze przepisy kulinarne, aby czytelnicy sami mogli spróbować, jak smakowała okupacja.

  • Autor: Aleksandra Zaprutko-Janicka
  • Tytuł: Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania
  • Oprawa: twarda
  • Data pierwszego wydania: 2015-09-07
  • ISBN: 978-83-240-3426-0
  • Liczba stron: 320
  • Wydawca: Ciekawostki Historyczne.pl
  • Format: 135×210

Komentarze

Komentując naszą treść zgadzasz się z postanowieniami naszego regulaminu.
captcha

Poinformuj Redakcję

Jeżeli w Twojej okolicy wydarzyło się coś ciekawego, o czym powinniśmy poinformować czytelników, napisz do nas.

Twoich danych osobowych nie udostępniamy nikomu, potrzebujemy ich jedynie do weryfikacji podanej informacji. Możemy do Ciebie zadzwonić, lub napisać Ci e-maila, aby np. zapytać o konkretne szczegóły Twojej informacji.

Twoje Imię, nazwisko, e-mail jako przesyłającego informację opublikujemy wyłacznie za Twoją zgodą.

Zaloguj się


Zarejestruj się

Rejestrując się lub logując się do Portalu Księgarskiego wyrżasz zgodę na postanowienia naszego regulaminu.

Zarejestruj się

Wyloguj się