![Dwie Dwie międzynarodowe nagrody dla książki "The Polish Table"/"Mesa polaca"](/img/article/dwie-miedzynarodowe-nagrody-dla-ksiazki-the-polish-tablemesa-polaca/Gourmand.Awards.logo.jpg)
Dwie międzynarodowe nagrody dla książki "The Polish Table"/"Mesa polaca"
Dwie międzynarodowe nagrody dla książki "The Polish Table"/"Mesa polaca"
![Udostępnij](https://ksiazka.net.pl/img/facebook.png)
![Zatweetuj](https://ksiazka.net.pl/img/twitter.png)
Szanowni Państwo, miło nam poinformować, że książka "The Polish Table"/"Mesa polaca" zdobyła pierwsze miejsce w kategorii Food Tourism (Turystyka kulinarna) i drugie miejsce w kategorii Embassy books (Dyplomacja kulinarna) w konkursie Gourmand World Cookbook Awards 2021.
Gourmand World Cookbook Awards, to jeden z najważniejszych konkursów książki kulinarnej organizowany od 1994 roku. Co roku w konkursie bierze udział kilkadziesiąt tysięcy publikacji z całego świata. "The Polish Table" to bezpłatna publikacja dostępna w języku angielskim i hiszpańskim w formie ebooka. Jesienią 2021 roku ukażą się też wersje książki w języku chińskim, japońskim oraz niemieckim.
![](../../media/freeimages.com/Mesa.Polaca.gourmand_hisz.jpg)
![](../../media/freeimages.com/The.Polisg.Table.Gourmand_ang.jpg)
Stół to nie tylko mebel. To często centrum kulinarnego wszechświata, wokół którego spotykają się ludzie by rozmawiać, śmiać się oraz rozkoszować się jedzeniem. To magiczne miejsce, gdzie tradycja łączy się z teraźniejszością. Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele fascynujących historii wiąże się z ulubionymi potrawami oraz produktami, a przecież smaki, zapachy oraz opowieści zostają w naszej pamięci na długo.
Autorką książki jest dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek – badaczka kultury kulinarnej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Zdobywczyni nagród kulinarnych w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana. Zajmuje się ona historią i antropologią jedzenia, a także turystyką oraz dyplomacją kulinarną. Promowała kuchnię polską w Chinach, Tajlandii, Wietnamie, Mołdawii czy na wyspie Jersey.
Zadanie publiczne współfinansowane przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP w konkursie „Dyplomacja publiczna 2020 – nowy wymiar". Partnerami projektu są: Stowarzyszenie Polska Wódka, Muzeum Polskiej Wódki, Muzeum Toruńskiego Piernika oddział Muzeum Okręgowego w Toruniu oraz Hanami. Publikacja wyraża jedynie poglądy autora i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP.
Książkę można pobrać na stronie fundacji Bunkatura.
The Polish Table - https://bunkatura.pl/the-polish-table Mesa polaca - https://bunkatura.pl/mesa-polaca