Konkurs z „Zielonym garnkiem" wydawnictwa Jedność
Portal Księgarski i Fundacja Libroskop zapraszają wszystkich nie tylko wegetarian do wzięcia udziału w konkursie czytelniczym związanym z książką „Zielony garnek. 600 przepisów kuchni wegetariańskiej prosto z Włoch", autorstwa Anastasio Zanoncelli. Konkursowi patronuje wydawnictwo Jedność Książka dla wegetarian, którzy chcą urozmaicić i ubogacić swój kulinarny repertuar oraz poszerzyć zakres wiedzy, i wszystkich, którzy przykładają wagę do zdrowego odżywiania.
Nota o książce:
Ponad 600 przepisów kuchni wegetariańskiej, głównie dań włoskich przygotowanych ze składników pochodzących z upraw ekologicznych. Książka jest podzielona na pięć dużych rozdziałów: Przekąski, przystawki, sosy i pokarm bogów; Zboża, czyli złoto Ziemi; Jarzyny w całym swoim blasku; Słodkie owoce; Kuchnie świata. Publikację otwiera wstęp szczegółowo wprowadzający w świat potraw wegetariańskich, zawiera ona także wiele istotnych informacji dotyczących właściwości i walorów odżywczych poszczególnych produktów. Sięgając po to opracowanie, dostajemy przepisy między innymi na tarty, sosy, makarony, jarzyny, dania z grilla, przekąski, pizze, podpłomyki, suflety, tartinki czy zupy. Nie brakuje również receptur na światowe hity kuchni wegetariańskiej jak: gazpacho, baklawa, cukierki z syropu klonowego, tortille, chapati, guacamole, humus oraz tzatziki.
Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę?
- zawiera informacje dotyczące przygotowania ponad pół tysiąca potraw wegetariańskich, głównie dań włoskich, ale znajdują się w niej również najważniejsze specjały kuchni wegetariańskiej z innych stron świata
- nie brakuje w niej porad i ciekawostek na temat poszczególnych składników potraw, dodatkowo zamieszczona została tabela z wartościami odżywczymi użytych produktów
- kryterium doboru receptur jest stopień trudności wykonania.
Potencjalni odbiorcy:
- wegetarianie, którzy chcą urozmaicić i ubogacić swój kulinarny repertuar oraz poszerzyć zakres wiedzy, i wszyscy, którzy przykładają wagę do zdrowego odżywiania.
Tytuł: Zielony garnek. 600 przepisów kuchni wegetariańskiej prosto z Włoch
Tytuł oryginału: Pentolo verde. Oltre 600 ricette di gastronomia wegetariana con i patti della tradizione Italiana
Autor/Autorzy: Anastasia Zanoncelli
Przekład: Zofia Pająk
Redakcja: Paola Mancini
Projekt graficzny: Barbara Minazzo
Redakcja techniczna: Marcin Satro
Opracowanie graficzne okładki: Justyna Kułaga
Wydawca: wydawnictwo Jedność
Miejsce i rok wydania: Kielce 2016
Wydanie: I
Objętość: 384 stron
Oprawa: twarda, kolorowe zdjęcia
Format: 165x235 mm
ISBN: 978-83-7971-017-1
EAN: 9788379710171
Cena katalogowa: 39,00 zł
http://jednosc.com.pl/product_info.php?products_id=3162
Pytania konkursowe:
1. Co oznacza słowo wegetarianizm?
2. Podaj różnicę między dietą wegetariańską a wegańską?
3. Jaka dieta jest podstawą włoskiego wegetarianizmu?
Odpowiedzi należy przesyłać mailem do 20 września 2016 na adres
gkaminski@ksiazka.net.pl lub redakcja@ksiazka.net.pl tytule wpisując „Konkurs z „Zielonym garnkiem" wydawnictwa Jedność".
Prosimy także o podanie swojego imienia, nazwiska oraz adresu, na jaki ma zostać przesłana nagroda. Trzy wylosowane prawidłowe odpowiedzi zostaną nagrodzone 3 ksiązką Anastasia Zanoncellego „Zielony garnek. 600 przepisów kuchni wegetariańskiej prosto z Włoch".