"Mentalista Hitlera" - niezwykle ekscytujący thriller, który przenosi czytelnika do Niemiec lat trzydziestych XX wieku
Już 29 sierpnia do księgarń trafi powieść „Mentalista Hitlera”- niezwykle ekscytujący thriller, który przenosi czytelnika do Niemiec lat trzydziestych XX wieku. To historia jasnowidza, Erika Jana Hanussena, niezwykłej, fascynującej postaci, gwiazdy, która pociągała za sznurki hitlerowskiej machiny, jednocześnie skrywając niebezpieczną tajemnicę…
Berlin, lata trzydzieste XX wieku. Człowiek, który przepowiedział przyszłość całego kraju, nie zdołał przewidzieć własnego losu.
Rewelacyjna powieść, która ujawnia nieznany aspekt historii nazistowskich Niemiec. (Juan Eslava Galán)
Hiszpański dziennikarz José Ortega zostaje wysłany do Berlina, żeby relacjonować burzliwe wydarzenia polityczne toczące się w tym czasie w Niemczech. Poznaje tam jasnowidza Erika Jana Hanussena, który dzięki swoim przepowiedniom staje się jedną z największych gwiazd ówczesnego świata rozrywki i multimilionerem, a także, w wyniku zaskakującego splotu okoliczności, jednym z najważniejszych popleczników NSDAP oraz bliskim znajomym Goebbelsa, Göringa, a nawet samego Führera. Hanussen skrywa jednak tajemnicę, która może zaszkodzić jego pozycji w nowym towarzystwie, narazić na szwank reputację, a nawet zagrozić życiu…
Mistrzowski styl narracji Gervasio Posadasa pozwala czytelnikowi zanurzyć się w atmosferze dekadenckiego Berlina tamtych lat i odczuć grozę rodzącego się nazizmu, a także maluje niezwykły portret fascynującej postaci, która zza kulis pociągała za sznurki hitlerowskiej machiny i przewidziała jej dojście do władzy.
Opinia o książce:
Hanussen, mężczyzna ekstrawagancki i magnetyczny. To za jego sprawą fala okultyzmu zalała Niemcy w latach trzydziestych. W tej powieści wręcz roi się od historii, tajemnicy i… poczucia humoru. (Juan Gómez-Jurado)
Kilka słów o autorze:
Gervasio Posadas (ur. 1962), pisarz urugwajski, autor powieści El secreto del gazpacho i La venganza es dulce y además no engorda, nagrodzony Premio Sent Sovi w dziedzinie literatury gastronomicznej za Hoy caviar, manana sardinas. Współpracuje z licznymi mediami, prowadzi internetowe warsztaty pisarskie na stronie Yoquieroescribir.com.