Recenzja

Napoje tłoczone na zimno

Ostatnimi czasy mamy do czynienia z całą plejadą tytułów dotyczących różnego rodzaju przepisów kulinarnych, w tej kategorii wybijają się ostatnio te dotyczące  przetworów czy też naturalnych tłoczonych soków. Moją uwagę zwróciła seria książek autorstwa cenionej we Włoszech znawczyni kulinariów Cenzi Trenchi, a szczególnie tytuł „Napoje tłoczone na zimno. Zdrowie i dobre samopoczucie zamknięte w szklance”. Może dlatego, iż jako nieortodoksyjny wegetarianin uwielbiam soki, nektary, musy owocowe miażdżone w blenderze lub wyciskane w sokowirówce.

 

 

 

 

Wydaje się, że to bardzo proste, wystarczą owoce i jakieś warzywa i sprawa załatwiona. Otóż tak nie jest. O czym pisze w swojej książce Trenchi. A zaczyna od „Wprowadzenia”, w którym wyłuszcza nam swoje credo: „Nie wszystkie owoce i warzywa się do tego nadają, najlepsze są takie, które zawierają dużo wody, jak arbuzy, melony, brzoskwinie, pomarańcze, ale też te o niskiej banany czy awokado". Co do soków warzywnych Cinzia poleca te liściaste i kwiatowe, takiej jak kalafiory, pomidory, rzodkiewka, ogórki. Można z nich robić owocowo-warzywne koktajle, kremy, musy, a do tego połączone z różnymi ziołam.

Książkę swoją podzieliła na cztery części. W pierwszej opisuje napoje saporządzone na bazie owoców, w drugiej napoje owocowo-warzywne, także takie, które zawierają wyłącznie warzywa, a w części trzeciej opisuje napoje i soki bazujące na roślinach zbożowych z dodatkiem owoców, warzyw i orzechów.

Trenchi nie wymyśla jakichś niestworzonych rzeczy, zaczyna od prostych przepisów, uzupełnia je o wskazówki, jak wykorzystać je jako nową filozofię odżywiania dla naszego zdrowia.
Zaraz po krótkim Wprowadzeniu Cinzia pokazuje nam we formie podręcznego leksykonu wszystkie polecane przez nią owoce i warzywa wraz z krótkim opisem ich właściwości. I tak, osd arbuza ananasy, szparagi, pomiechunkę rozdętą, awokado, brokuły, buraki czerwone, opunjcę i paprykę słodką , pistacje oraz imbir i wanilię,

Trenchi cały czas przypomina nam o skorzystaniu z wyciskarki na zimno, gdyż dopiero przy jej pomocy ocalamy najwięcej wartościowych witamin i minerałów. Pamiętajmy, iż najwięcej tych składników kryje się w skórce i łupinach stąd jej postulat, żeby kupować w miarę możliwości owoce i warzywa ekologiczne lub z własnego ogródka.

Zapraszam Państwa do świata soków, musów,kremów warzywnych Cinzii Trenchi. Książka znakomicie wydana, od strony edytorskiej jak i redakcyjnej. To w dorobku Jedności prawdziwe dzieło sztuki typograficznej, począwszy od doboru czcionki, aż po wybór ilustracji. To prawdziwa uczta i to nie tylko dla oczu. W następnej recenzji przybliżę Państwu kolejną w tej serii publikację Trenchi „Niewyczerpane źródło energii. Nasiona, rośliny strączkowe i zboża w naszej kuchni", co przy stałym wzroście zainteresowania kuchnią wegetariańską i wegańską , to prawdziwa kopalnia wiadomości i przepisów.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recenzowana książka

  • Tytuł: Napoje tłoczone na zimno
  • Podtytuł: Zdrowie i dobre samopoczucie zamknięte w szklance
  • Tytuł oryginału: Semi, legumi e cereali. Inesaurihili fonti de energia
  • Seria/cykl: Książka kulinarna
  • ISBN: 978-83-8144-098-1
  • EAN13: 9788381440981
  • Numer wydania: 1
  • Liczba stron: 160
  • Format: 17.8 x 25.4 cm
  • Okładka: Twarda
  • Autor: Cinzia Trenchi
  • Tłumacz: Przemysław Hejmej
  • Gatunek: Poradnik
  • Wydawca: Wydawnictwo Jedność
  • Miejsce wydania: Kielce

Poinformuj Redakcję

Jeżeli w Twojej okolicy wydarzyło się coś ciekawego, o czym powinniśmy poinformować czytelników, napisz do nas.

Twoich danych osobowych nie udostępniamy nikomu, potrzebujemy ich jedynie do weryfikacji podanej informacji. Możemy do Ciebie zadzwonić, lub napisać Ci e-maila, aby np. zapytać o konkretne szczegóły Twojej informacji.

Twoje Imię, nazwisko, e-mail jako przesyłającego informację opublikujemy wyłacznie za Twoją zgodą.

Zaloguj się


Zarejestruj się

Rejestrując się lub logując się do Portalu Księgarskiego wyrżasz zgodę na postanowienia naszego regulaminu.

Zarejestruj się

Wyloguj się