Ostatnimi czasy mamy do czynienia z całą plejadą tytułów dotyczących różnego rodzaju przepisów kulinarnych, w tej kategorii wybijają się ostatnio te dotyczące przetworów czy też naturalnych tłoczonych soków. Moją uwagę zwróciła seria książek autorstwa cenionej we Włoszech znawczyni kulinariów Cenzi Trenchi, a szczególnie tytuł „Napoje tłoczone na zimno. Zdrowie i dobre samopoczucie zamknięte w szklance”. Może dlatego, iż jako nieortodoksyjny wegetarianin uwielbiam soki, nektary, musy owocowe miażdżone w blenderze lub wyciskane w sokowirówce.
Wydaje się, że to bardzo proste, wystarczą owoce i jakieś warzywa i sprawa załatwiona. Otóż tak nie jest. O czym pisze w swojej książce Trenchi. A zaczyna od „Wprowadzenia”, w którym wyłuszcza nam swoje credo: „Nie wszystkie owoce i warzywa się do tego nadają, najlepsze są takie, które zawierają dużo wody, jak arbuzy, melony, brzoskwinie, pomarańcze, ale też te o niskiej banany czy awokado". Co do soków warzywnych Cinzia poleca te liściaste i kwiatowe, takiej jak kalafiory, pomidory, rzodkiewka, ogórki. Można z nich robić owocowo-warzywne koktajle, kremy, musy, a do tego połączone z różnymi ziołam.
Książkę swoją podzieliła na cztery części. W pierwszej opisuje napoje saporządzone na bazie owoców, w drugiej napoje owocowo-warzywne, także takie, które zawierają wyłącznie warzywa, a w części trzeciej opisuje napoje i soki bazujące na roślinach zbożowych z dodatkiem owoców, warzyw i orzechów.
Trenchi nie wymyśla jakichś niestworzonych rzeczy, zaczyna od prostych przepisów, uzupełnia je o wskazówki, jak wykorzystać je jako nową filozofię odżywiania dla naszego zdrowia.
Zaraz po krótkim Wprowadzeniu Cinzia pokazuje nam we formie podręcznego leksykonu wszystkie polecane przez nią owoce i warzywa wraz z krótkim opisem ich właściwości. I tak, osd arbuza ananasy, szparagi, pomiechunkę rozdętą, awokado, brokuły, buraki czerwone, opunjcę i paprykę słodką , pistacje oraz imbir i wanilię,
Trenchi cały czas przypomina nam o skorzystaniu z wyciskarki na zimno, gdyż dopiero przy jej pomocy ocalamy najwięcej wartościowych witamin i minerałów. Pamiętajmy, iż najwięcej tych składników kryje się w skórce i łupinach stąd jej postulat, żeby kupować w miarę możliwości owoce i warzywa ekologiczne lub z własnego ogródka.
Zapraszam Państwa do świata soków, musów,kremów warzywnych Cinzii Trenchi. Książka znakomicie wydana, od strony edytorskiej jak i redakcyjnej. To w dorobku Jedności prawdziwe dzieło sztuki typograficznej, począwszy od doboru czcionki, aż po wybór ilustracji. To prawdziwa uczta i to nie tylko dla oczu. W następnej recenzji przybliżę Państwu kolejną w tej serii publikację Trenchi „Niewyczerpane źródło energii. Nasiona, rośliny strączkowe i zboża w naszej kuchni", co przy stałym wzroście zainteresowania kuchnią wegetariańską i wegańską , to prawdziwa kopalnia wiadomości i przepisów.
Jeżeli w Twojej okolicy wydarzyło się coś ciekawego, o czym powinniśmy poinformować czytelników, napisz do nas.