Recenzja

Niewyczerpane źródło energii

Kolejna książka dotycząca przepisów kulinarnych autorstwa Cinzi Trenchi, tym razem autorka zabiera nas w świat nasion, roślin strączkowych i zbóż. Podobnie jak w poprzednim tytule „Napoje tłoczone na zimno” Trenchi zaczyna od wprowadzenia nas, w ramach zamieszczonego słownika w znaczenie różnych zbóż i roślin strączkowych. Zaczyna od popularnego amarantusa, owsa, pszenicy zwyczajnej i twardej, komosę ryżową czerwoną, żyto, po kaszę gryczaną, kukurydzę, ryż dziki, proso, kaszę jęczmienną, a kończy na mące: żytniej, kukurydzianej, gryczanej, makaronach i tagliatelle.

 

Podobnie jak przy "Napojach" towarzyszą tekstowi wysmakowane zdjęcia i ilustracje. Tak, iż od razu oswajamy się z bogactwem świata roślinnego towarzyszącemu człowiekowi od tysięcy lat. To dzięki niemu zdrowo odżywiali się nasi przodkowie, nabywali naturalną odporność. Aktualnie po zachłyśnięciu się fast foodami te wszystkie zboża, nasiona powracają do łask w naszej kuchni, szczególnie wegetarianie, weganie znajdą w nim mnóstwo przepisów na zdrowe śniadania, obiady i kolacje, b o tak tym razem podzieliła swój poradnik Cinzia Trenchi.
W krótkim wprowadzeniu przypomina nam oczywiste fakty dotyczące składu fitochemicznego zbóż, które są wyjątkowym źródłem przede wszystkim węglowodanów złożonych, minerałów, witamin, olejków, białek i tłuszczy. Zboża zawierają dodatkowo sterole pochodzenia roślinnego (fitosterole), które przyczyniają się do ograniczenia wchłaniania cholesterolu zapobiegając rakowi jelita grubego czy rakowi piersi. Zboża zawierając dużo błonnika pozwalają zachować stały poziom cukrów we krwi i poprawiają funkcjonowanie jelit.
Trenchi wspomina tu też o tym, iż spożywanie mieszanych potraw, w tym białek pochodzenia zwierzęcego, mieszając je z białkiem roślinnym z roślin strączkowych przyczynia się do utrzymania stałego poziomu insuliny wew krwi, co ważne jest z punktu widzenia cukrzyków.

Jednym słowem, dieta roślinna, zbożowa leczy, zapobiega wielu poważnym schorzeniom, co od dawna wie i stosuje medycyna ludowa. Ludzie mieszkający kiedyś na wsi jedli dużo zbóż, roślin strączkowych, wszystko to rosło na ziemi nawożonej naturalnie, bez chemii. Niestety żyjemy w zupełnie innych czasach, ale powrót modnej ostatnio bio żywności do polskiej diety, polskich kuchni potwierdza, że to co zdrowe zawsze znajdzie swoje miejsce na naszych stołach.

Nie będę cytował tu przepisów na idealne śniadanie, obiad czy kolację według pomysłów Cinzii Trenchi. Myślę, że każdy z Państwa znajdzie tu coś dla siebie, od prostych przepisów na ciasteczka orzechowo-migdałowe z dżemem czy napój z soi i prosa z orzechami i preparowanym amarantusem, po wyrafinowane dania obiadowe Ratatouille z groszkiem noveja i pulpecikami warzywnymi. Przypomnę, iż ratatouille to tradycyjne danie francuskie, wywodzące się z kuchni prowansalskiej i nicejskiej, podobne do naszego gulaszu, z tym, że tu mamy do czynienia z warzywami.

Zapraszam Państwa do świata kulinarnych wysmakowanych zdrowych przepisów Cenzii Trenchi, włoskiej mistrzyni, która z własnej wrażliwości i wyobraźni uczyniła dodatkową naturalną przyprawę.

 

 

 

 

 

Recenzowana książka

  • Tytuł: Niewyczerpane źródło energii
  • Podtytuł: Nasiona, rośliny strączkowe i xzboża w naszej kuchni
  • Tytuł oryginału: Semi,. legumi e cereali. Inesauribili, fronci di energia
  • Seria/cykl: Przepisy kulinarne
  • ISBN: 978-83-8144-100-1
  • EAN13: 9788381441001
  • Numer wydania: 1
  • Liczba stron: 160
  • Format: 17.8 x 25.4 cm
  • Okładka: Twarda
  • Autor: Cinzia Trenchi
  • Tłumacz: Krystyna Kozak
  • Gatunek: Poradnik
  • Wydawca: Wydawnictwo Jedność
  • Miejsce wydania: Kielce

Poinformuj Redakcję

Jeżeli w Twojej okolicy wydarzyło się coś ciekawego, o czym powinniśmy poinformować czytelników, napisz do nas.

Twoich danych osobowych nie udostępniamy nikomu, potrzebujemy ich jedynie do weryfikacji podanej informacji. Możemy do Ciebie zadzwonić, lub napisać Ci e-maila, aby np. zapytać o konkretne szczegóły Twojej informacji.

Twoje Imię, nazwisko, e-mail jako przesyłającego informację opublikujemy wyłacznie za Twoją zgodą.

Zaloguj się


Zarejestruj się

Rejestrując się lub logując się do Portalu Księgarskiego wyrżasz zgodę na postanowienia naszego regulaminu.

Zarejestruj się

Wyloguj się