Zmarł Jan Akielaszek
24 kwietnia, w wieku 75 lat, zmarł Jan Janusz Akielaszek, właściciel Oficyny Wydawniczej w Kolorach Tęczy, inicjator Targów Książki Kulinarnej. Urodził się w 1945, w Brzeżanach, województwo tarnopolskie, dziś Kresy. Był absolwentem Technikum Leśnego w Rogozińcu oraz Uniwersytetu Wrocławskiego.
Od szesnastego roku życia współpracownik „Gazety Lubuskiej”, prasy wojskowej, Wojskowej Agencji Fotograficznej. W latach 1967-1983 etatowy dziennikarz i fotoreporter gazet wojskowych. W latach 1984-1988 dyrektor Klubu Dziennikarza we Wrocławiu. W latach 1988-1993 prezes i redaktor naczelny „Presstrust”.
W kwietniu 1994 roku założył Oficynę Wydawniczą w Kolorach Tęczy, której był prezesem i redaktorem naczelnym. W 1998 roku zainicjował Targi Książki Kulinarnej. Poszczególne edycje targów zarówno krajowych, jak i od trzech lat międzynarodowych, odbywały się we Wrocławiu, a edycję w 2010 roku zorganizował podczas targów Polagra w Poznaniu. Gościnnie swój dorobek prezentował we Frankfurcie, w Dreźnie, w Paryżu, a także w Hongkongu.
Jest współautorem 19 kulinarnych Rekordów Guinnessa. W czerwcu 2013 roku został prezesem Klubu Dziennikarzy obsługujących Międzynarodowe Targi Poznańskie. W 2012 roku ukazała się książka jego autorstwa „Kuchnia borów i lasów Dolnego Śląska”, która zajęła trzecie miejsce na Międzynarodowych Targach Kulinarnych w Paryżu, w konkursie Gourmand Awards. Za tę publikację Serbska Akademia Nauk nadała mu tytuł Honorowego Profesora. W 2013 roku był nominowany do Nagrody im. prof. Aleksandra Gieysztora, przyznawanej przez Fundację Kronenberga. W grudniu 2014 roku ukazała się jego książka „Kuchnia myśliwska”, której współautorką jest Barbara Jakimowicz-Klein. Autorzy książki otrzymali nagrodę prezesa Międzynarodowych Targów Poznańskich. Natomiast w 2016 roku pod jego nazwiskiem ukazała się książka „Braterska pomoc 1968”.
Wyrazy serdecznego współczucia Rodzinie i Przyjaciołom Jana Akielaszka
składa zespół Biblioteki Analiz
i Redakcja Portalu Księgarskiego