Kuchnia polska doceniona w Stanach Zjednoczonych! „Nowe Rozkoszne" Najlepszą Książkę Kulinarną Roku 2023!
Kuchnia polska doceniona w Stanach Zjednoczonych! „Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują” autorstwa Michała Korkosza zwycięzcą amerykańskiej nagrody Foreword Indies za Najlepszą Książkę Kulinarną Roku 2023!
Michał Korkosz, czyli Rozkoszny jest jedną z najbardziej znanych i lubianych postaci polskiej sceny kulinarnej i już wielokrotnie udowadniał, że jest wirtuozem kuchni i potrafi porwać za sobą tłumy smakoszy. Tym razem świętuje kolejny zagraniczny sukces. Jego ostatnia książka „Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują” wydana za oceanem pod tytułem „Polish’d: Modern Vegetarian Cooking from Global Poland” została uznana za Najlepszą Książkę Kulinarną Roku 2023 i otrzymała prestiżową amerykańską Nagrodę Foreword Indies.
Nagroda Foreword Indies Book w ramach swojej misji – odkrywania i recenzowania najlepszych książek wydawców niezależnych, co roku od prawie 20 lat nagradza książki wydawnictw, których autorzy publikują jedne z najbardziej innowacyjnych, kreatywnych i pięknych książek. Co roku zgłaszane są tysiące książek, a w procesie oceniania bierze udział ponad 100 bibliotekarzy i księgarzy, zawężając grupę finalistów w 55 kategoriach do trzech zwycięzców, przyznając im brązowy, srebrny i złoty medal. „Nowe Rozkoszne” otrzymało najwyższą notę w kategorii kulinarnej, będąc pierwszą polską książką kucharską w historii, która została tak wysoko wyróżniona.
„Foreword jest bardzo ważnym drogowskazem dla księgarzy, bibliotekarzy i czytelników, po jakie książki sięgać, dlatego jesteśmy niezwykle dumni, że książka Michała Korkosza Polish’d o współczesnym polskim gotowaniu została zauważona wśród tak wielu zgłoszonych tytułów z całego świata i nagrodzona Złotą Nagrodą Foreword Indies za Najlepszą Książkę Kucharską 2023” – Sara Zatopek, redaktorka amerykańskiego Wydawnictwa The Experiment.
Książka „Nowe Rozkoszne” od pojawienia się na rynku pozostaje najlepiej sprzedającą się książką kulinarną w Polsce. Propozycja Michała Korkosza zebrała świetne recenzje w Polsce i w Stanach Zjednoczonych, gdzie ukazała się w tym samym terminie. „Nowe Rozkoszne” zostały okrzyknięte jedną z najlepszych książek kulinarnych roku m.in. według „Gazety Wyborczej”, „Glamour” i amerykańskiego „Washington Post”.
Michał Korkosz jest autorem jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych w Polsce rozkoszny.pl, bestsellerowych książek o kuchni polskiej wydawanych na całym świecie i wiralowych przepisów, które pokochał internet – jak sernik baskijski, makaron z karmelizowaną cebulą i wędzonym twarogiem czy pieczona feta z figami. W marcu tego roku dołączył do grona prowadzących kulinarne show „Masterchef Nastolatki” na TVN.
Informacja nadesłana