
Od Jedności: "Niewyczerpane źródło energii. Nasiona, rośliny strączkowe i zboża w naszej kuchni"
Od Jedności: "Niewyczerpane źródło energii. Nasiona, rośliny strączkowe i zboża w naszej kuchni"


Zdrowe, smaczne i powszechnie dostępne produkty żywnościowe - to właśnie one stanowią motyw przewodni niniejszej publikacji. Niosące wielki bagaż energetyczny: nasiona, rośliny strączkowe i zioła, jak i też następnie sporządzone z nich smaczne dania na śniadanie, obiad i kolację... - to wszystko znajdziemy na 160 stronach tej pięknie wydanej książki, którą łączy w sobie cechy kulinarnego i zdrowotnego, poradnika - taką zachęta wyczytałem na stronie lubimyczytac.pl, podpisała się pods tym blogerka Uleczkaa38.
Nota o książce:
Są małe, pożywne, pełne energii, po prostu doskonałe! Świeże, suszone, zmielone na mąkę, jako makarony, pieczywo, oleje i napoje: zboża i rośliny strączkowe oraz nasiona są w stanie wyżywić nas w sposób zrównoważony, zdrowy i kompletny. Tanie, łatwe do nabycia i przechowywania, dostępne przez cały rok, są proste w przyrządzaniu, a jednocześnie są niewyczerpanym bogactwem do przygotowania prawie nieskończonej ilości potraw, od przystawek po pierwsze dania, od drugich dań po desery i przekąski.
Książka ta dzieli się na pięć rozdziałów, poświęconych właśnie śniadaniom, obiadom, przekąskom, kolacjom i deserom. Całość poprzedzona jest wartościowym, rzeczowym, pełnym istotnych informacji wstępem. Wyczerpująco opisano też właściwości użytych do przygotowania potraw składników. Książkę pięknie uzupełniają zdjęcia, które prezentują proste i smaczne przepisy, sprawiając, że zdrowe i zrównoważone jedzenie staje się apetyczne.