Olia Hercules w Polsce!
Zapraszamy na wyjątkowe spotkania z brytyjską gwiazdą kulinarną, autorką książek „Mamuszka” i „Kaukasis”.
20.04 (piątek), godz. 18.00
Empik Junior
ul. Marszałkowska 116/122, Warszawa
Spotkanie poprowadzi Marcin Meller.
https://www.facebook.com/events/182848512341746/
21.04 (sobota), 13.45
Food Blogger Fest
„W cztery oczy z Olią Hercules”
AGORA, ul. Czerska 8/10, Warszawa
Spotkanie poprowadzi Małgosia Minta.
Zapisy na wydarzenie tutaj:
https://www.facebook.com/events/420898091663897/
http://ugotuj.to/fbf/0,0.html
22.04 (niedziela), godz. 12.00
Warsztaty kulinarne z Olią Hercules
Cook up, ul. Racławicka 99, Warszawa
Zapisy i informacja o biletach tutaj:
http://www.cookup.pl/warsztaty/s1,s3,58
Kilka słów o autorce:
Olia Hercules (ur. 1984) - pochodzi z położonego nad Dnieprem miasta portowego Kachowka, dorastała w greckiej części Cypru, a teraz mieszka i pracuje w Londynie. Szkoliła się w prestiżowej Leiths School of Food and Wine, a potem terminowała w wielu znakomitych restauracjach (m.in. u Ottolenhiego). Doceniona przez krytyków, media i czytelników
jest w tej chwili jedną z najbardziej popularnych szefowych kuchni w Wielkiej Brytanii i autorką bestsellerowych książek kulinarnych:
„Mamuszka. Od Lwowa do Baku”
Ponad 100 przepisów z różnych regionów Europy Wschodniej: od Baku po Morze Czarne, od Kijowa po Kazachstan. Kuchnia ukraińska ma bardzo bogatą historię i oferuje różnorodne dania. Tamtejsze potrawy zachwycają ciekawymi smakami i aromatami. Kuchnia Ukrainy znana jest przede wszystkim z wielkiej doskonałości i zróżnicowania potraw, a to ze względu na mnogość wpływów, jakie wywarła na nią kuchnia rosyjska, polska, niemiecka i turecka. Przesyceni książkami o kuchni włoskiej czy francuskiej oraz kolejnymi tytułami o zdrowej żywności, czytelnicy z przyjemnością sięgną po pięknie wydaną książkę pełną smaków zza wschodniej granicy. Książka ta to dla Polaków również rodzaj podróży sentymentalnej.
„Kaukasis. Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu”
Imponująca rozmachem opowieść zapisana w przepisach, które oddają sprawiedliwość kuchni i smakom fascynującego Kaukazu – pomostu łączącego Europę z Azją. Kuchnia zajmuje szczególne miejsce w gruzińskiej tradycji i jest częścią ich narodowej tożsamości. Kaukaz to jednak nie tylko Gruzja – Olia Hercules w swojej najnowszej książce przybliża nam kuchnię całego regionu, którego łagodny klimat zapewnia wielką obfitość i różnorodność płodów rolnych, a także aromatycznych przypraw. Smakowite chinkali, chrupiące chaczapuri, aromatyczna doszorwa, a na deser słodka pachlawa. Na liście składników dorodne bakłażany, soczyste pomidory, górskie sery, dojrzałe arbuzy, winogrona i mnóstwo orzechów. Wśród proponowanych przez Olię przepisów znajdzie się wiele ciekawych pozycji dla wegetarian, ale też dla mięsożerców.
Dziennikarzy zainteresowanych przeprowadzeniem wywiadu z autorką, proszę o kontakt: weronika.oblucka@gwfoksal.pl, tel. 500 150 970