Olia Hercules w Polsce!

Olia Hercules w Polsce!

Olia Hercules w Polsce!

Udostępnij

Zapraszamy na wyjątkowe spotkania z brytyjską gwiazdą kulinarną, autorką książek „Mamuszka” i „Kaukasis”.

20.04 (piątek), godz. 18.00
Empik Junior
ul. Marszałkowska 116/122, Warszawa
Spotkanie poprowadzi Marcin Meller.
https://www.facebook.com/events/182848512341746/

21.04 (sobota), 13.45
Food Blogger Fest
„W cztery oczy z Olią Hercules” 
AGORA, ul. Czerska 8/10, Warszawa
Spotkanie poprowadzi Małgosia Minta.
Zapisy na wydarzenie tutaj:
https://www.facebook.com/events/420898091663897/
http://ugotuj.to/fbf/0,0.html

22.04 (niedziela), godz. 12.00
Warsztaty kulinarne z Olią Hercules
Cook up, ul. Racławicka 99, Warszawa
Zapisy i informacja o biletach tutaj:
http://www.cookup.pl/warsztaty/s1,s3,58

Kilka słów o autorce:
Olia Hercules (ur. 1984) - pochodzi z położonego nad Dnieprem miasta portowego Kachowka, dorastała w greckiej części Cypru, a teraz mieszka i pracuje w Londynie. Szkoliła się w prestiżowej Leiths School of Food and Wine, a potem terminowała w wielu znakomitych restauracjach (m.in. u Ottolenhiego). Doceniona przez krytyków, media i czytelników 
jest w tej chwili jedną z najbardziej popularnych szefowych kuchni w Wielkiej Brytanii i autorką bestsellerowych książek kulinarnych:

„Mamuszka. Od Lwowa do Baku”
Ponad 100 przepisów z różnych regionów Europy Wschodniej: od Baku po Morze Czarne, od Kijowa po Kazachstan. Kuchnia ukraińska ma bardzo bogatą historię i oferuje różnorodne dania.  Tamtejsze potrawy zachwycają ciekawymi smakami i aromatami. Kuchnia Ukrainy znana jest przede wszystkim z wielkiej doskonałości i zróżnicowania potraw, a to ze względu na mnogość wpływów, jakie wywarła na nią kuchnia rosyjska, polska, niemiecka i turecka. Przesyceni książkami o kuchni włoskiej czy francuskiej oraz kolejnymi tytułami o zdrowej żywności, czytelnicy z  przyjemnością sięgną po pięknie wydaną książkę pełną smaków zza wschodniej granicy. Książka ta to dla Polaków również rodzaj podróży sentymentalnej.

„Kaukasis. Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu”
Imponująca rozmachem opowieść zapisana w przepisach, które oddają sprawiedliwość kuchni i smakom fascynującego Kaukazu – pomostu łączącego Europę z Azją. Kuchnia zajmuje szczególne miejsce w gruzińskiej tradycji i jest częścią ich narodowej tożsamości. Kaukaz to jednak nie tylko Gruzja – Olia Hercules w swojej najnowszej książce przybliża nam kuchnię całego regionu, którego łagodny klimat zapewnia wielką obfitość i różnorodność płodów rolnych, a także aromatycznych przypraw. Smakowite chinkali, chrupiące chaczapuri, aromatyczna doszorwa, a na deser słodka pachlawa. Na liście składników dorodne bakłażany, soczyste pomidory, górskie sery, dojrzałe arbuzy, winogrona i mnóstwo orzechów. Wśród proponowanych przez Olię przepisów znajdzie się wiele ciekawych pozycji dla wegetarian, ale też dla mięsożerców.

Dziennikarzy zainteresowanych przeprowadzeniem wywiadu z autorką, proszę o kontakt: weronika.oblucka@gwfoksal.pl, tel. 500 150 970


Komentarze

Komentując naszą treść zgadzasz się z postanowieniami naszego regulaminu.
captcha

Poinformuj Redakcję

Jeżeli w Twojej okolicy wydarzyło się coś ciekawego, o czym powinniśmy poinformować czytelników, napisz do nas.

Twoich danych osobowych nie udostępniamy nikomu, potrzebujemy ich jedynie do weryfikacji podanej informacji. Możemy do Ciebie zadzwonić, lub napisać Ci e-maila, aby np. zapytać o konkretne szczegóły Twojej informacji.

Twoje Imię, nazwisko, e-mail jako przesyłającego informację opublikujemy wyłacznie za Twoją zgodą.

Zaloguj się


Zarejestruj się

Rejestrując się lub logując się do Portalu Księgarskiego wyrżasz zgodę na postanowienia naszego regulaminu.

Zarejestruj się

Wyloguj się