Recenzja

W Kuchni bezglutenowej mamy

Kleiste białko odpowiadające za elastyczną konsystencję ciasta robi ostatnimi laty furorę. Pojawiło się mnóstwo artykułów na jego temat. Znani dziennikarze, aktorzy celebryci piszą o swoich doświadczeniach z przejściem na dietę bezglutenową. W ślad za tym postał cały przemysł wytwarzający żywność pozbawioną glutenu. Marta Krzyżanowska-Sołtysik jest jedną z pierwszych znanych mi postaci, która profesjonalnie zajęła się propagowaniem diety bezglutenowej, w tak szerokim aspekcie, dodatkowo łącząc to z testowaniem produktów gluten free.

 

Od czterdziestu dwóch lat sama jest na diecie bezglutenowej, a minęło już osiem lat odkąd prowadzi nie tylko stronę https://bezglutenowamama.pl, ale także warsztaty bezglutenowe, szkolenia, wczasy i kolonie dla dzieci na diecie gluten free. Oprócz tego znana jest z akcji charytatywnych, wspiera rodzinne firmy produkujące oryginalną zdrową żywność.
Po latach doświadczeń wydała
w dwa tysiące osiemnastym roku, z myślą o młodych czytelnikach bajkę terapeutyczną „Bajka dla dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej” pt. „Po okruszku boli w brzuszku czyli bezglutenowa Zosia w przedszkolu”, dla której inspiracją były jej własne dzieci, Zosia i Antek. Dodatkiem do niej jest kolorowanka autorstwa Marty Koteckiej, która stała się inspiracją do prowadzonych zajęć plastycznych, teraz z powodu koronawirusa online.


Ale gdyby nie żywy odbiór i kontakt z ludźmi, od których otrzymuje sporo korespondencji, w tym zapytań, próśb o konkretne porady i przepisy nie było by teraz tej świetnej, profesjonalnej pod każdym względem, merytorycznym typograficznym pozycji jaką jest publikacja z przepisami zatytułowana „W kuchni bezglutenowej mamy”. Widać tu ogromną wiedzę Marty, lata osobistych doświadczeń i praktyki. Właściwie sięgając po tą pozycję nie musimy nic wiedzieć o glutenie, bo na początku autorka rozpoczęła swój wykład o „Bezglutenowego niezbędnika”, który zawiera podstawowe informacje o tym, co to jest gluten, jak robić bezglutenowe zakupy, jak przygotować wyposażenie kuchni, jak gotować bezpiecznie ale bez glutenu, jak przygotować swoją wizytę u glutenożerców, a także celiaklia, jak ją wykryć i leczyć, autorstwa Iwony Krela-Kazimierczak.

Kolejny rozdział poświęcony jest bardzo ważnemu produktowi – pieczywu, które powstaje dzięki oryginalnej mieszance Mama mix, na bazie jasnej naturalnej mieszanki bezglutenowej. Przepisy odnajdziemy w książce i na blogu Bezglutenowej mamy. Blog ten jest dopełnieniem książki, zawiera także newsy handlowe, Bezgluitenowa mama testuje, filmy video i podcasty.

Ten, właściwie trzeba użyć słowa album z przepisami jest opatrzony znakomitymi zdjęciami prezentowanych potraw, wyróżnia go czytelny, jasny układ pokazanych przepisów, znakomicie dobra czcionka i wyróżniki powodują, iż kiedy bierze się do ręki „W kuchni bezglutenowej mamy”, to właściwie trudno się od niego oderwać, nie spróbowawszy wpierw jednego z ponad stu pięćdziesięciu zamieszczonych tu przepisów. A trzeba przyznać, iż apetyt rośnie w miarę przeglądania kolejnego rozdziały pt. „Słodkie”, a ja jako łasuch nie mogę przejść obojętnie obok przepisów na „słodką biedronkę”, szarlotkę na płatkach owsianych czy puszystego wieńca cynamonowego. Zaręczam, że kolejne rozdziały poświęcone „Śniadaniom, obiadom i kolacjom” są nie mniej smakowite. Dopełniają tej palety wykwintnych dań bardzo potrzebne i praktyczne rozdziały traktujące o świątecznych potrawach na Boże Narodzenie i Wielkanoc.

Album kończy rozdział „Dodatki”, bez którego ta publikacja byłaby uboższa o przepisy na „Razowe pyzy drożdżowe na parze (pampuchy), czy domowe makarony na kilka sposobów”, zielone pesto made in Poland, czy serowe paluchy z nutką rozmarynu. Mamy też na końcu wolną przestrzeń na własne notatki, uwagi, przepisy. Wszystko jest tu dopracowane, w związku z tym nie dziwią osobne podziękowania dla osób, które przyczyniły się do powstanie tego albumu – graficzki - Blanki Tomaszewskiej, redaktorki i korektorki – Marty Sachajko, konsultantek: Aliny Wąsińskiej, Magdy Nowak, Ozie Tycz, a przede wszystkim dla wybitnego fotografika z Leszna p. Bogdana Marciniaka, które cierpliwie dokumentował zdjęciowo potrawu bezglutenowe.

Osobne podziękowania należą się czytelnikom bloga, bez sugestii, rad, listów, zapytań ta publikacja byłaby uboższa oraz producentom żywności – partnerom tej wybitnej publikacji.

Ksiązkę można kupić w: Sklepbezglutenu.pl  

Recenzowana książka

  • Tytuł: W Kuchni bezglutenowej mamy
  • Seria/cykl: Dieta bezglutenowa
  • ISBN: 978-83-951123-1-7
  • EAN13: 9788395112317
  • Numer wydania: 1
  • Liczba stron: 358
  • Format: 20,5 x 28,5 cm
  • Okładka: Twarda
  • Autor: Marta Krzyżanowska-Sołtysiak
  • Tłumacze:
    • Gatunek: Przepisy kulinarne
    • Wydawca: BezglutenowaMama.pl
    • Miejsce wydania: Leszno

    Poinformuj Redakcję

    Jeżeli w Twojej okolicy wydarzyło się coś ciekawego, o czym powinniśmy poinformować czytelników, napisz do nas.

    Twoich danych osobowych nie udostępniamy nikomu, potrzebujemy ich jedynie do weryfikacji podanej informacji. Możemy do Ciebie zadzwonić, lub napisać Ci e-maila, aby np. zapytać o konkretne szczegóły Twojej informacji.

    Twoje Imię, nazwisko, e-mail jako przesyłającego informację opublikujemy wyłacznie za Twoją zgodą.

    Zaloguj się


    Zarejestruj się

    Rejestrując się lub logując się do Portalu Księgarskiego wyrżasz zgodę na postanowienia naszego regulaminu.

    Zarejestruj się

    Wyloguj się