Smaki, zapachy i kolory Japonii w najnowszej książce Maori Muroty
Smaki, zapachy i kolory Japonii w najnowszej książce Maori Muroty


Domowa kuchnia japońska to fantastyczne smaki znane z dzieciństwa spędzonego w Tokio, receptury mamy i babci. To niezapomniany aromat kiszonek nukazuke fermentowanych w otrębach ryżowych, a także rytuały parzenia herbaty i proste rady, jak przygotować najlepszy ryż do sushi. To przyjemność przygotowywania potraw własnoręcznie, bez przemysłowych dodatków.
Dania skomponowane z łatwo dostępnych, lokalnych i sezonowych produktów, a także propozycje ich wegańskich zamienników.
W książce można znaleźć przepisy m.in.na:
- ikameshi
- sałatka z sashimi
- suszona ryba himono
- kwiaty wiśni w soli
- chawanmushi z małżami
- shoyu ramen
Pysznie, rodzinnie, domowo i bardzo japońsko.
Fragment książki:
Niniejsza książka zawiera codzienne przepisy, których nauczyłam się, obserwując moją mamę i babcię podczas gotowania i próbując ich potraw, które dostarczały smaku i radości. Proponuję Ci tradycyjne przepisy rodzinnej kuchni japońskiej, z którymi dorastałam, jak również własne, oryginalne przepisy inspirowane kuchnią zagraniczną. Ta mieszanka tradycji i nowoczesności jest szeroko rozpowszechniona we współczesnej kuchni japońskiej. Gdy wejdziesz do kuchni w Japonii, z pewnością znajdziesz w niej oliwę, nuoc-mam (sos rybny), gochujang (koreańską pastę paprykową) czy ser. Jesteśmy ciekawi zagranicznych kuchni i nie boimy się podania na stół czegoś nowego. Jednocześnie jesteśmy bardzo przywiązani do słoików z przetworami, kiszonek nukazuke fermentowanych w otrębach ryżowych jak w czasach naszych babć. A jednak da się pogodzić poszanowanie tradycyjnej domowej kuchni z umysłem otwartym na zagraniczne nowinki. To moja wersja dzisiejszej kuchni japońskiej.- ( tłum. Agnieszka Dywan)
Kilka słów o autorce:
Maori Murota urodziła się i wychowała w Tokio. Pracowała w Nowym Jorku i Indonezji, by ostatecznie osiąść w Paryżu. Była projektantką mody, ale opuściła świat wybiegów, by poświęcić się gotowaniu. Została szefową kuchni, prowadzi też warsztaty przygotowywania autentycznych japońskich potraw domowych. Jest autorką bestsellerowej książki Tokio. Kultowe przepisy.