W wydawnictwie Jedność coś dla zdrowia
Kieleckie wydawnictwo Jedność wśród szerokiej gamy tematycznej prezentuje tym razem książki dotyczące kuchni dla zdrowia oraz jej dopełnienie czyli Nową Encyklopedię Ziół.
Tytuł: Kuchnia dla zabieganych
Podtytuł: Dania przygotowane w weekend na cały tydzień
Autorzy: Loiseau Anne (tekst); Amar-Constantini Delphine (zdjęcia)
Jak w ciągu jednego dnia przygotować kolacje na cały tydzień? Czy to możliwe? Oczywiście, że tak! Wystarczą jedynie niewielkie zmiany w organizacji pracy w kuchni. Ta książka stworzona jest z myślą o wszystkich zabieganych. Zawiera metody i porady dotyczące ekspresowego gotowania na zapas, a także przybliża organizację przygotowania podstawowych składników potraw, które następnie można przechowywać, podgrzewać i modyfikować w kolejne dni tygodnia.
Zawarte w książce przepisy są łatwe, oryginalne i gwarantują pyszne potrawy, które zachęcają do rodzinnych posiłków.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Wydawnictwo JEDNOŚĆ, s. 160, oprawa miękka, kolorowe zdjęcia, kredowy papier, format 190x245 mm, ISBN 978-83-7971-949-5, cena 36,00 zł
Tłumaczenie z jęz. włoskiego: Zofia Pająk, Tytuł oryginału: La revolution du batch cooking. Preparez le wee-end. Assemblez la semaine (Larousse)
Tytuł: Kuchnia lekkostrawna
Podtytuł: Najlepsze przepisy na przekąski, dania i desery w wersji light. Szkoła gotowania krok po kroku
Autorzy: Toselli Barbara (foto i przepisy)
Książka jest swego rodzaju kursem kulinarnym. Zawiera ponad 500 zdjęć, na których krok po kroku przedstawiono najlepsze przepisy kuchni lekkostrawnej. Przepisy opatrzono też fotograficzną mapą składników. W poradniku znajdziemy podstawowe techniki przygotowania sosów, przekąsek, pierwszych i drugich dań oraz deserów. Wszystkie potrawy wykonano w wersji light. Oprócz tradycyjnych potraw w odchudzonej postaci książka zawiera również przepisy na oryginalne i kreatywne dania bogate w smaki.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Wydawnictwo JEDNOŚĆ, s. 224, oprawa miękka skrzydełka, kolorowe zdjęcia, kredowy papier, format 190x245 mm, ISBN 9788379718030, cena 35,00 zł
Tłumaczenie z jęz. włoskiego: Krystyna Kozak, Tytuł oryginału: Cucina leggera (Cooking Light) (Larousse)
Tytuł: Zioła. Nowa encyklopedia
Autorzy: Paola Mancini, Barbara Polettini
Książka stanowi nieocenione źródło wiedzy. Zawiera informacje o 170 roślinach popularnych w całej Europie, cenne wskazówki dotyczące sposobu i optymalnego okresu zbioru ziół oraz najlepszego wykorzystania ich właściwości leczniczych. Dodatkowo obszerna, obejmująca ponad 100 haseł część poświęcona najczęstszym dolegliwościom, a w każdej z nich przyporządkowano odpowiednie receptury na maceraty czy napary. Poza tym zamieszczono 120 przepisów kulinarnych pozwalających w pełni docenić zalety aromatycznych przypraw ziołowych. Ta część to prawdziwa książka kucharska, dzięki której można szybko przygotować tarty, zupy, makarony, ziołowe omlety i sałatki, a także desery, konfitury, galaretki, dżemy, syropy, likiery.
Ta encyklopedia to coś więcej niż teoretyczne informacje o roślinach – są w niej także ciekawostki o wykorzystywaniu ziół w leczeniu, kosmetykach i gastronomii. To prawdziwa gratka nie tylko dla miłośników zdrowego stylu życia, naturalnych metod leczenia i pysznych potraw z ziołowym aromatem. To także praktyczny poradnik medycyny naturalnej, z którego można się dowiedzieć, jak łagodzić częste problemy zdrowotne, przy których nie trzeba sięgać po leki syntetyczne. Książka zawiera także wskazówki, jak samodzielnie uprawiać zioła i jak zbierać rośliny dziko rosnące.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Wydawnictwo JEDNOŚĆ, s. 384, oprawa twarda, kolorowe zdjęcia, kredowy papier, format 168 x 240 mm, ISBN 978-83-7660-683-5, cena 55,00 zł