Zagraniczne nagrody dla książki „Polish Culinary Paths”
Książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek „Polish Culinary Paths” została podwójnie nagrodzona. Publikacja, przygotowana na zlecenie Ministerstwa Spraw Zagranicznych i Ambasady RP w Seulu, ukazała się nakładem wydawnictwa Hanami.
Książkę nagrodzono 16 grudnia 2016 r. w prestiżowym konkursie platformy kulinarnej Xinzhuyi („Sztuka gotowania sercem”) w kategorii publikacji poświęconych sztuce gotowania. Autorka, Magdalena Tomaszewska-Bolałek, gościła w Chinach w 2016 roku podczas różnych wydarzeń organizowanych przez Instytut Polski. Jury konkursu doceniło książkę „Polish Culinary Paths” („Ścieżki polskiej kuchni”), wydaną w Azji w językach chińskim, japońskim i koreańskim, za inspirujący sposób przedstawienia historii polskiej kuchni oraz polskiej kultury kulinarnej w jej socjologicznych i antropologicznych kontekstach.
Publikacja została nagrodzona również przez jury konkursu Gourmand World Cookbook Awards, które 23 grudnia 2016 r. ogłosiło cztery wersje językowe książki (angielską, chińską, japońską i koreańską) najlepszym polskim tytułem roku w trzech kategoriach: BEST TRANSLATION (najlepsze tłumaczenie), BEST EASTERN EUROPE CUISINE (najlepsza książka o kuchni wschodnioeuropejskiej) i EMBASSIES (najlepsza książka o kuchni wydana przez placówki dyplomatyczne). Wśród narodowych zwycięzców w styczniu zostanie wyłoniona finałowa grupa, zaś w maju 2017 roku podczas uroczystej gali przyznane będą tytuły Best in the World.
Gourmand World Cookbook Awards to jeden z najważniejszych konkursów książki kulinarnej (przepisy, historia kuchni, antropologia jedzenia, książki o alkoholach i napojach) nazywany „kulinarnymi Oskarami”. Konkurs odbywa się od ponad dwudziestu lat. Każdego roku zgłaszanych jest do niego kilkanaście tysięcy książek z całego świata. Od kilku lat organizatorzy współpracują też z Międzynarodowymi Targami Książki we Frankfurcie (organizując International Gourmet Gallery), a od zeszłego roku prowadzą Food and Wine Gallery podczas Beijing Internatiomal Book Fair.
W całej historii Gourmand World Cookbook Awards dotychczas tylko jedna książka z polski zdobyła Grand Prix, była to publikacja „Japońskie słodycze" Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek (2014 rok).