Polish Culinary Paths

Polish Culinary Paths

Zagraniczne nagrody dla książki „Polish Culinary Paths”

Udostępnij

Książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek „Polish Culinary Paths” została podwójnie nagrodzona. Publikacja, przygotowana na zlecenie Ministerstwa Spraw Zagranicznych i Ambasady RP w Seulu, ukazała się nakładem wydawnictwa Hanami.

Książkę nagrodzono 16 grudnia 2016 r. w prestiżowym konkursie platformy kulinarnej Xinzhuyi („Sztuka gotowania sercem”) w kategorii publikacji poświęconych sztuce gotowania. Autorka, Magdalena Tomaszewska-Bolałek, gościła w Chinach w 2016 roku podczas różnych wydarzeń organizowanych przez Instytut Polski. Jury konkursu doceniło książkę „Polish Culinary Paths” („Ścieżki polskiej kuchni”), wydaną w Azji w językach chińskim, japońskim i koreańskim, za inspirujący sposób przedstawienia historii polskiej kuchni oraz polskiej kultury kulinarnej w jej socjologicznych i antropologicznych kontekstach.

Publikacja została nagrodzona również przez jury konkursu Gourmand World Cookbook Awards, które 23 grudnia 2016 r. ogłosiło cztery wersje językowe książki (angielską, chińską, japońską i koreańską) najlepszym polskim tytułem roku w trzech kategoriach: BEST TRANSLATION (najlepsze tłumaczenie), BEST EASTERN EUROPE CUISINE (najlepsza książka o kuchni wschodnioeuropejskiej) i EMBASSIES (najlepsza książka o kuchni wydana przez placówki dyplomatyczne). Wśród narodowych zwycięzców w styczniu zostanie wyłoniona finałowa grupa, zaś w maju 2017 roku podczas uroczystej gali przyznane będą tytuły Best in the World.

Gourmand World Cookbook Awards to jeden z najważniejszych konkursów książki kulinarnej (przepisy, historia kuchni, antropologia jedzenia, książki o alkoholach i napojach) nazywany „kulinarnymi Oskarami”. Konkurs odbywa się od ponad dwudziestu lat. Każdego roku zgłaszanych jest do niego kilkanaście tysięcy książek z całego świata. Od kilku lat organizatorzy współpracują też z Międzynarodowymi Targami Książki we Frankfurcie (organizując International Gourmet Gallery), a od zeszłego roku prowadzą Food and Wine Gallery podczas Beijing Internatiomal Book Fair.

W całej historii Gourmand World Cookbook Awards dotychczas tylko jedna książka z polski zdobyła Grand Prix, była to publikacja „Japońskie słodycze" Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek (2014 rok).


Komentarze

Komentując naszą treść zgadzasz się z postanowieniami naszego regulaminu.
captcha

Poinformuj Redakcję

Jeżeli w Twojej okolicy wydarzyło się coś ciekawego, o czym powinniśmy poinformować czytelników, napisz do nas.

Twoich danych osobowych nie udostępniamy nikomu, potrzebujemy ich jedynie do weryfikacji podanej informacji. Możemy do Ciebie zadzwonić, lub napisać Ci e-maila, aby np. zapytać o konkretne szczegóły Twojej informacji.

Twoje Imię, nazwisko, e-mail jako przesyłającego informację opublikujemy wyłacznie za Twoją zgodą.

Zaloguj się


Zarejestruj się

Rejestrując się lub logując się do Portalu Księgarskiego wyrżasz zgodę na postanowienia naszego regulaminu.

Zarejestruj się

Wyloguj się