From Wikimedia Commons, the free media repository
Zdrowie na talerzu - rzuć wyzwanie swojej kuchni


Współczesność narzuca każdemu ogromne tempo. Nic wiec dziwnego, że często zdrowa dieta schodzi na dalszy plan. Szkoda, bo jak zaznaczają lekarze to prosty sposób na utratę zdrowia, dobrego samopoczucia a także energii tak potrzebnej w pracy czy w szkole. Proponujemy zatem skuteczny sposób na zmianę. Radykalną i zdrową. Zaserwuj sobie dawkę tego, czego najbardziej, właśnie dziś, potrzebuje Twój organizm.
Cykl kulinarnych przewodników i poradników pozwoli bardzo szybko nabyć zdrowe nawyki świadomego odżywiania i zamienić naszą kuchnię w miejsce, w którym z przyjemnością spędzimy każdą chwilę.
Książka "Kuchnia bez konserwantów" czyli wytwarzanie żywności w domu, to doskonała propozycja dla osób, które z uwagą czytają skład kupowanych produktów oraz dla tych, którzy chcą radykalnie zmienić swoje podejście do przygotowywania posiłków i budować świadomość zdrowego odżywania.
Autorka dzieli się z nami całym swoim doświadczeniem, pokazując, że można samemu wyprodukować każdy rodzaj żywności i że nie jest to wcale trudne. Czasem wręcz banalnie proste staje się to co wydawało się jeszcze niedawno specjalizacją doświadczonych szefów kuchni. Dzięki jej wskazówkom bez problemu przygotujemy i podstawowe produkty, takie jak mąki, makarony, słodycze, sery, napoje, przetwory, lody, i te nietypowe, jak tofu, miso, tempeh czy seitan.
Z kolei "Kuchnia dla serca" to kompendium stu dwudziestu przepisów diety śródziemnomorskiej dla osób zmagających się z cukrzycą i nadciśnieniem tętniczym. Ci, którzy borykają się z problemami z układem krążenia nie raz słyszeli od swojego lekarza zalecenie "zmienić dietę".
Łatwo powiedzieć, trudniej wykonać - z najnowszą propozycją Wydawnictwa Jednośc nie będzie to ani trudne ani drogie. Można bowiem służyć sercu nie rezygnując z przyjemności dla podniebienia. Przewrotnie, można tylko dodać, że od teraz powiedzenie "przez żołądek do serca" nabierze zupełnie innego znaczenia.
Źródła zdrowia warto szukać blisko - udowadniamy to w książce "Przetwory z domowego ogródka", która pozwoli wypełnić spiżarnię tym co najlepsze dla całej rodziny. Książka zawiera 200 receptur m.in. na : przetwory z grzybów, warzywa konserwowane w soli, przystawki w słoikach, kremy warzywne, sosy do makaronu, warzywa i zioła suszone czy musztardy.
Publikację otwiera wstęp, z którego można dowiedzieć się, w co należy się wyposażyć na samym początku. Wprowadzenie podpowie, jak zbierać, przechowywać i przedłużyć trwałość warzyw oraz jak etykietować przetwory. Znajdziemy tu także dział poświęcony kwiatom i ziołom.
Mamy też propozycje dla wegetarian. Smakosze takiej kuchni doskonale wiedzą, że nie ma w niej miejsca na kompromisy dlatego przygotowaliśmy z myślą o nich profesjonalny kurs. Znawcy tematu dzielą się najlepszymi przepisami. Dodatkowo, w prezencie przekazujemy zeszyt kulinarny pt."Moje przepisy na makaron" pełen tradycyjnych przepisów prosto ze słonecznej Italii.
Całość uzupełnia inna propozycja Wydawnictwa Jedność "Zielony garnek" - ponad 600 przepisów kuchni wegetariańskiej, głównie dań włoskich przygotowanych ze składników pochodzących z upraw ekologicznych. To także źródło wiedzy o ekologicznej żywności oraz różnych rodzajów produktów, które pozwolą na przygotowanie oryginalnych potraw.